EMPACT Joint Action Days

Thema nachtwinkel

Op 30 mei maakte Europol de resultaten bekend van de EMPACT Joint Action Days die van 20 tot 27 april 2024 doorgingen. Politie, douane, sociale en fiscale inspectiediensten werkten in een Europese context - met ondersteuning van Europol en de Europese Arbeidsautoriteit ELA - samen in de strijd tegen mensenhandel en economische uitbuiting.

Op Belgisch grondgebied werkten 93 inspecteurs uit België, Nederland, Portugal en Litouwen samen. Zij voerden op 39 locaties controles uit, dit betrof vooral carwashes en nachtwinkels alsook enkele restaurants en logistieke centra. In totaal werden 124 werkende personen gecontroleerd. Dit betrof voornamelijk Bulgaren, Roemenen en Indiërs, maar ook een aantal Afghanen, Pakistanen, Portugezen en Belgen bevonden zich onder de gecontroleerde personen.

Bij 56 personen en 5 werkgevers werden in totaal 177 inbreuken vastgesteld. De meest voorkomende inbreuken waren: schijnzelfstandigheid, onechte detachering van werknemers, tewerkstelling via niet erkende uitzendbureaus, zwartwerk, inbreuken op de arbeidstijd en onderbetaling.
Een aantal slachtoffers had op voorhand grote sommen betaald aan tussenpersonen om in België te kunnen komen werken. Waarna ze hier belandden in een illegale en vaak ook mensonwaardige werksituatie.

De volledige resultaten vindt u op https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/51-persons-arrested-in-crackdown-labour-exploitation 

 

Share this page