Kaderakkoord MOTEMS

Motem

Ondertekening kaderakkoord rond ‘MOTEMS’

Structurele samenwerking tussen Federale Gerechtelijke Politie en de RSZ, het RSVZ, de FOD WASO, het RIZIV en de RVA in concrete dossiers: een belangrijke stap voorwaarts.

Over heel België, in alle gerechtelijke arrondissementen, kunnen voortaan gemengde onderzoeksteams worden opgericht om sociale fraude te onderzoeken, zoals sociale dumping, zwartwerk en georganiseerde faillissementen.

De federale politie, de procureurs-generaal en de sociale inspectiediensten hebben daarover dinsdag een langverwacht kaderakkoord gesloten.

De afgelopen drie jaar onderzochten speurders van de federale politie meer dan 300 dossiers van sociale fraude. Slechts in iets meer dan de helft van de dossiers was er een nauwe samenwerking met de sociale inspectiediensten. Bij de politie zijn nog maar weinig structurele teams die de sociale fraude aanpakken. Voortaan wordt in elk arrondissement voor elk dossier eerst een onderzoeksplan opgesteld en zullen de arbeidsauditeurs en de bevoegde inspectiediensten zich kunnen engageren. Met evaluaties achteraf, wat een gigantische boost zal geven, luidt het. De nieuwe aanpak moet er ook toe leiden dat justitie en politie meer illegale vermogens in beslag kunnen nemen. Verschillende federale ministers, zoals Koen Geens (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld), zijn lovend over het akkoord.

Bron: BELGA

Share this page